dijous, 31 de maig del 2018

Andalusia

Andalusia (en castellà i oficialment Andalucía) és una comunitat autònoma del sud d'Espanya.[1] Limita al nord amb Extremadura, Castella-La Manxa i la Regió de Múrcia, a l'est amb la mar Mediterrània i a l'oest amb Portugal. Andalusia té 87.268 km² de superfície total. És formada per les províncies d'Almeria, Cadis, Còrdova, Jaén, Granada, Huelva, Màlaga i Sevilla. Amb una població de 8.421.274 andalusos el 2012,[2][Enllaç no actiu] Andalusia és la comunitat autònoma més poblada d'Espanya i la segona més extensa. Andalusia es troba a l'extrem sud-occidental d'Europa, limitant al sud amb l'estret de Gibraltar.

dimecres, 30 de maig del 2018

Tristesa

La tristesa, tristea[1] o tristor[2] és una emoció primària, útil i necessària, que portem al nostre equipatge vital.[3] Serveix per a generar empatia als altres, és doncs una manera de demanar acompanyament, comunicació i ajuda. En algunes cultures, com l'occidental actual, es considera negativa i vergonyosa mentre que a la majoria és, com la resta d'emocions, positiva. La tristesa va acompanyada d'una reducció de l'activitat cognitiva i conductual. No s'ha de confondre amb la depressió. Fisiològicament, pot arribar a provocar alteracions en la son i ganes de menjar, mals de cap, absència de menstruació, palpitacions i sensació de cansament.[4]A la societat europea actual se sol considerar una emoció negativa i fa por, però és normal i necessària a moments com, per exemple, el dol, i també afavoreix la reflexió interior intensa, cosa que de vegades és valorada per alguns creadors. També afavoreix la reducció de l'atenció envers l'ambient exterior, cosa que porta a l'aïllament. Cal escoltar la tristesa perquè aporta informació molt valuosa sobre la pròpia vida i relacions. És important expressar la tristesa i donar permís als altres perquè també ho facin.[5]L'aflicció, la consternació, la pena, l'abatiment, el descontentament i el pesar es consideren emocions similars a la tristesa.

Sevilla

Sevilla (tradicionalment, Sibília o Xibília) és un municipi i ciutat andalusa, capital de la província homònima i d'Andalusia.[2] Té 702.355 habitants,[3] sent la ciutat més poblada d'Andalusia, la quarta d'Espanya després de Madrid, Barcelona i València, i la 31a de la Unió Europea. El municipi té una extensió de 140,8 km2,[4] tot i que l'Àrea Metropolitana de Sevilla està composta per 46 municipis i inclou a una població d'1.519.639 habitants (INE 2011), ocupant una superfície total de 4.900 km2.[5]El seu nucli antic és el més extens d'Espanya. El seu patrimoni històric i monumental i els seus diversos espais escènics i culturals la converteixen en una ciutat receptora de turisme nacional i internacional. Entre els seus monuments més representatius es troben la Catedral (que inclou la Giralda), l'Alcázar, l'Arxiu d'Índies i la Torre del Oro, sent els tres primers declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco de forma conjunta en 1987.[6]El port de Sevilla, a uns 80 km de l'Oceà Atlàntic, és un dels pocs ports fluvials d'Espanya, ja que el riu Guadalquivir és navegable des de la seva desembocadura en Sanlúcar de Barrameda fins a la capital sevillana. Així mateix, Sevilla disposa d'una xarxa desenvolupada de transport per carretera i ferrocarril, així com d'un aeroport internacional i una xarxa de metro. És destacable la presència històrica de la indústria aeronàutica a la ciutat, així com de la indústria militar.

València

València és la capital i la localitat més poblada de la província homònima i del País Valencià. Anteriorment va ser també capital de l'extinta comarca de l'Horta de València, però aquesta comarca es va disgregar el 1989 per formar les comarques de l'Horta Nord, l'Horta Sud, l'Horta Oest i ciutat de València, la qual va quedar així constituïda com l'única ciutat-comarca del País Valencià. La ciutat també és coneguda com a «cap i casal» i com a «capital del Túria», pel fet d'estar situada a la vora d'aquest riu. És el tercer municipi per població d'Espanya, amb 790.201 habitants (INE 2016), mentre que la seua àrea metropolitana té, segons la mateixa font, 1.541.047 habitants, fet que la converteix també en la tercera àrea metropolitana d'Espanya.

Illes Canàries

Les illes Canàries (oficialment i en castellà Islas Canarias) és un arxipèlag africà de set illes volcàniques de l'oceà Atlàntic, situades al nord-oest del continent africà, concretament davant les costes del Marroc i el Sàhara Occidental. Administrativament, s'han constituït com a comunitat autònoma d'Espanya amb el nom de Canàries, una nacionalitat històrica segons el seu Estatut d'Autonomia,[1] i una regió ultraperifèrica de la Unió Europea. Les Illes Canàries és l'arxipèlag més extens i poblat de la regió Macaronèsia.[2]La capitalitat de les illes és compartida entre les ciutats de Santa Cruz de Tenerife i Las Palmas de Gran Canaria, capitals respectivament de cadascuna de les províncies que formen l'arxipèlag canari, Las Palmas i Santa Cruz de Tenerife. El parlament de les Canàries es troba a Santa Cruz de Tenerife, mentre que la seu de la presidència del govern s'alterna entre totes dues ciutats per períodes legislatius. Tanmateix hi ha un equilibri entre les dues capitals en el repartiment de conselleries i institucions públiques.

dilluns, 21 de maig del 2018

3/24

El 3/24 (llegit: tres vint-i-quatre) és un canal de Televisió de Catalunya dedicat íntegrament a la informació. Va començar a emetre l'11 de setembre del 2003 com una iniciativa per desenvolupar la televisió digital terrestre (TDT), encara que al principi emetia simultàniament a través de la televisió analògica convencional. Els presentadors són els següents: Jordi Eroles, Bàrbara Arqué, Esteve Soler, Josep M. Soro, Judith Antequera, Joan Torruella, Lídia Prádanos, Xavier Graset (Més 324), Agustí Esteve (Acció Política), Xesco Reverter (Món), Gemma Puig (Méteo), Jofre Janué (Méteo), Enric Agud (Méteo), Pere Bosch (Esports), Jaume Pinyol (Esports), Xavier Bonastre (Esports), Arcadi Alibés (Esports), Mariona Bassa (Informatiu Comarques), Montse Jené (L'entrevista) i Ares Riu (informatiu en aranès). Els directors que ha tingut el 3/24 són Esther Fernández (2003 – 2004), Jordi Ferrerons (2004 – 2006), Manuel Raya (2006 – 2012), Guillem Roig (2012-2015) i Agustí Esteve[1] (Des de 2015).[2]

Son

El son és un estat natural caracteritzat per la falta o manca de consciència; durant aquest estat, l'activitat sensorial està molt reduïda i gairebé tots els músculs voluntaris estan en repòs.[1] És diferent de l'estat de calma, perquè l'habilitat de respondre als estímuls és molt reduïda, però és més reversible que la hibernació o el coma. El son és un gran anabòlic, ja que augmenta la mida i l'estat dels sistemes immunològic, nerviós, locomotor i muscular. El son és present en mamífers, ocells i alguns rèptils, amfibis i peixos. El son és un estat de repòs uniforme d'un organisme. En contraposició amb l'estat de vigília, quan l'ésser està despert, el son es caracteritza pels baixos nivells d'activitat fisiològica (pressió sanguínia, respiració) i per una resposta menor davant estímuls externs.

Super3

El canal Super3, conegut simplement com a Super3,[1] és un canal de televisió que pertany a Televisió de Catalunya, destinat al públic infantil i juvenil. Va ser fundat el 18 d'octubre de 2009, durant la Festa dels Súpers, en substitució del K3 .[2][3] Emet des de les 6 del matí fins a dos quarts de 10 de la nit, compartint freqüència amb el Canal 33, de temàtica cultural. 

K3 (canal de televisió)

El K3 va ser un canal de televisió pública en català dedicat al públic infantil i juvenil que pertanyia a Televisió de Catalunya. Es va inaugurar el 23 d'abril del 2001 assumint la programació infantojuvenil del Canal 33, canal amb el qual compartia freqüència fins al 2006. Amb 8 anys de vida, el 18 d'octubre del 2009 es va substituir pel nou canal de la mateixa temàtica anomenat Canal Super3. - Història

Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals és un organisme de la Generalitat de Catalunya encarregat de produir i difondre productes audiovisuals tot vetllant per la normalització lingüística i cultural de Catalunya. La CCMA va néixer amb la reforma que es va fer a la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV), després que el Parlament de Catalunya aprovés la Llei 11/2007. La CCMA és membre de la FORTA.

Espanya

Espanya es un pais de Europa su capital Madrid amb Catalunya es Barcelona TV3 (Catalunya)

Les supernenes

Les supernenes

Nintendo DS

Nintendo DS (abreviatura de Dual Screen, de l'anglès «pantalla dual» o, segons Satoru Iwata, president de Nintendo, abreviatura de Developer's System, de l'anglès «la consola dels desenvolupadors»). Segons Nintendo, és una tercera línia de productes i no es tracta de la successora tecnològica de Game Boy Advance. El nom d'aquesta consola acostuma a abreviar-se a "NDS" o senzillament "DS". És oficialment la videoconsola més venuda de la història i la videoconsola portàtil més venuda en l'actualitat a tot el món (amb més de 150 milions de sistemes venuts, davant els prop de 70 milions de la competència, PSP) i també la que més ràpid ha aconseguit superar el milió d'unitats venudes de la història dels videojocs.Aquesta consola va néixer de la filosofia de Nintendo basada en la innovació o, com la pròpia empresa l'anomena, "expansió". Lluny de centrar-se en una simple evolució gràfica, en oferir una vegada més el mateix però amb millor qualitat visual, van optar per afegir característiques que fessin de la seva nova consola quelcom totalment nou i únic, que expandís l'experiència jugable i que permetés que el jugador deixés de jugar només amb els sentits de la vista i l'oïda, que pogués interaccionar i sentir els jocs.Dues pantalles que permeten dos punts de vista d'un mateix lloc, accedir a mapes i menús de manera ràpida i fàcil, etc. Una pantalla tàctil que permet interaccionar amb l'entorn del joc, prémer interruptors amb el dit, treure la pols d'un llibre, escriure amb un llapis òptic, fer carícies, esquinçar, gratar, fregar, etc.. Un micròfon que reconeix la veu mitjançant el qual el jugador pot donar ordres als jocs, interaccionar amb els personatges, bufar per inflar un globus, fer-li el boca a boca a un personatge ferit o fins i tot xatejar amb algú que sigui a l'altre extrem del món mitjançant la Nintendo Wi-Fi Connection,... Connexió sense fils a internet (Nintendo Wi-Fi Connection requereix accés previ a internet (preferiblement per banda ampla) que, encara que actualment només permeti jugar online a uns quants jocs (MARIO KART DS, TONY HAWK, ANIMAL CROSSING: WILD WORLD, METROID PRIME HUNTERS, TETRIS DS, FINAL FANTASY III, etc.), en un futur proper s'espera que permeti accedir a qualsevol plana web. I moltes d'altres opcions que han fet d'aquesta portàtil la líder de vendes i la que major quantitat i varietat de jocs posseeix actualment. - Etats Units Canadà 21 de novembre de 2004 Japó 2 de desembre de 2004 Europa 11 de març de 2005 Espanya Paisos Catalans 12 de març de 2005 Australià 24 de feberer de 2005 Xina 23 de juliol de 2005 

Wii

Wii es una videoconsola producit per Nintendo

Mario (personatge)

Mario es un perosnatge 

Mario Party 9

Mario Party 9 es un videojoc de festa es creat per ND Cube i producit per Nintendo i lanzat a Europa en 2 de març de 2012 - Europa 2 de març de 2012 Australiá 8 de març de 2012 Amèrica 11 de març de 2012 Japó 26 de abril de 2012